Πέμπτη 11 Ιουνίου 2009

Τώρα φωτοβολταικά στο οδόστρωμα!


Μια διαφορετική προσέγγιση στο ενεργειακό πρόβλημα και τη μείωση των εκπομπών CO2 παρουσιάζει η Solar RoadWays, η οποία βασίζεται στην αντικατάσταση όλων των παραδοσιακών ασφάλτινων αυτοκινητόδρομων με αυτοκινητοδρόμους από φωτοβολταϊκά πάνελ συνδεδεμένα μεταξύ τους. Για τη δημιουργία των ηλιακών αυτοκινητοδρόμων θα χρησιμοποιηθούν τα ηλιακά πάνελ δρόμου τα οποία αποτελούνται από 3 στρώματα:
  • Το Οδόστρωμα: Ένα στρώμα αρκετά ισχυρό για την κίνηση των οχημάτων αλλά ταυτόχρονα διαφανές στην ηλιακή ακτινοβολία.
  • Το Στρώμα των Ηλεκτρονικών: περιέχει τα φωτοβολταϊκά στοιχεία, στοιχεία τοπικής αποθήκευσης και διανομής ενέργειας.
  • Στρώμα Βάσης: περιέχει τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής της ενέργειας, καθώς και δίκτυα επικοινωνιών.

Σύμφωνα με τη Solar RoadWays οι ηλιακοί αυτοκινητόδρομοι θα μπορούσαν να κατασκευασθούν στο ίδιο κόστος με τους αυτοκινητόδρομους ασφαλτοτάπητα, αν ληφθεί υπόψη ότι η διάρκεια ζωής του ασφαλτοτάπητα είναι 7 έτη, ενώ του ηλιακού αυτοκινητοδρόμου 21 έτη. Στα οικονομικά στοιχεία θα πρέπει να προστεθεί το όφελος από την παραγωγή ενέργειας μέσω των solarroadways, το όφελος από τη δημιουργία δικτύων διανομής ενέργειας και δεδομένων στο στρώμα βάσης των ηλιακών αυτοκινητόδρομων, καθώς και η μείωση της ανάγκης κατασκευής συμβατικών εργοστασίων ενέργειας.

Στα πλεονεκτήματα των ηλιακών αυτοκινητοδρόμων πρέπει να προστεθούν η θέρμανσή τους από την παραγόμενη ενέργεια για τον καθαρισμό τους από το χιόνι, η παρουσία αισθητήρων για την ύπαρξη εμποδίων στο οδόστρωμα, καθώς και η ενεργοποίηση φωτεινών LED κατά βούληση για την ενημέρωση των οδηγών.


http://www.youtube.com/watch?v=J3PeSm6_hTE&eurl=http%3A%2F%2Fwww.aenaon.net%2Fgr%2Fcontent%2Fview%2F407%2F28%2F&feature=player_embedded

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου