Σάββατο 13 Ιουνίου 2009

Ελαχιστοποιήστε τις ενεργειακές απώλεις


Το να σφραγίζετε τις ρωγμές στο εξωτερικό σώμα του κτηρίου είναι ένα από τα πιο φθηνά και αποτελεσματικά μέτρα που μπορεί ένας νοικοκύρης να πάρει. Καλό θα ήταν να προμηθευτείτε υλικά πολύ καλής ποιότητας, χωρίς να θελήσετε να κάνετε οικονομία. Το γεγονός ότι τα ποιοτικά υλικά θα διαρκέσουν επί πολλά χρόνια, τα καθιστά την πλέον συμφέρουσα και οικονομική λύση σε μάκρος χρόνου.

Μικρά κενά γύρω από τα παράθυρα

Για να κλείσετε μικρά κενά που υπάρχουν γύρω από τα πλαίσια των παραθύρων και των θυρών, μια καλή λύση είναι υψηλής ποιότητας βαφόμενη σιλικόνη, η οποία αποτελεί μίγμα latex (φυσικού καουτσούκ) και σιλικόνης.

Μεγαλύτερα κενά

Τα μεγαλύτερα κενά μπορούν να γεμίσουν με αφρό ο οποίος διογκώνεται. Στην αγορά υπάρχει σε μορφή σπρέι.

Πολύ μεγάλα κενά

Τα πολύ μεγάλα κενά μπορούν να γεμίσουν με backer rod, το οποίο είναι εύκαμπτο υλικό που ωθείται μέσα στα ανοίγματα.

Μικρά κενά γύρω από τους διακόπτες ηλεκτρισμού

Τα κενά αυτά καλύπτονται αν εφαρμόσετε λεπτά (πάχους μερικών χιλιοστών) ορθογώνια πλαίσια/καλύμματα από μαλακό αφρώδες υλικό. Χρειάζεται να ξεβιδώσετε τον διακόπτη (την όψη του), να τοποθετήσετε το αφρώδες πλαίσιο και στη συνέχεια να βιδώσετε τον διακόπτη στη θέση του.

Εξωτερικοί τοίχοι χωρίς μόνωση

Η έλλειψη αυτή καλύπτεται με ποικίλους τρόπους:

(α) Συνήθως, ανοίγονται με τρυπάνι μεγάλες τρύπες είτε από την εξωτερική πλευρά των τοίχων είτε από την εσωτερική. Οι εσωτερικές κοιλότητες γεμίζονται με κολλώδιο. Το κολλώδιο είναι διάλυμα με βάση την κυτταρίνη και χρησιμοποιείται ως μέσον στεγανοποίησης. Ένας άλλος τρόπος είναι να χρησιμοποιηθεί αφρός σε υγρή μορφή, ο οποίος απλώνεται και εισχωρεί στις κοιλότητες.

Μπορείτε να θεωρήσετε ότι τελειώσατε, όταν κλειστούν οι τρύπες που ανοίχθηκαν ώστε να υπάρξει πρόσβαση στα κενά που βρίσκονται στο εσωτερικό των τοίχων και αφού βάψετε τους τοίχους.

Η τοποθέτηση μόνωσης στους τοίχους ενδεχομένως να αποδειχθεί από τις πιο δύσκολες εργασίες επισκευής και ίσως είναι σοφό να το αναλάβουν επαγγελματίες. Αφενός είναι πολύ πιθανόν να απαιτηθεί εκτεταμένη και επικίνδυνη χρήση σκάλας. Αφ’ ετέρου, το κολλώδιο ή ο υγρός αφρός ως μονωτικά υλικά ίσως σταθούν πάνω σε καλώδια και σωλήνες. Αυτό με τη σειρά του ίσως δημιουργήσει μεγάλους θύλακες αέρα μέσα στις κοιλότητες των τοίχων. Το πρόβλημα που καλείστε να αντιμετωπίσετε είναι η απώλεια θερμότητας, και οι θύλακες αυτοί δεν προσφέρουν καμία προστασία από την απώλεια αυτή.

Ας σημειωθεί ότι διατίθενται και μονωτικά υλικά εναλλακτικά αυτών που αναφέρθηκαν παραπάνω. Πρόκειται για υλικά υδατοδιαλυτά και φιλικά προς το περιβάλλον, σε μορφή υγρού αφρού. Δεν περιέχουν φορμαδλεϋδη ούτε χημικά που βλάπτουν το όζον, όπως άλλα προϊόντα αφρού. Ωστόσο, πιθανόν ένας μη επαγγελματίας να μην μπορεί να τα προμηθευτεί.

(β) Μια άλλη λύση, στην οποία ωστόσο καταφεύγουν μόνον όσοι κάνουν εκ βάθρων μετατροπή, είναι να αφαιρεθεί όλος ο σοβάς από τον τοίχο και έπειτα να εφαρμοστεί μόνωση στην εκτεθειμένη κοιλότητα του τοίχου.

(γ) Ένας εναλλακτικός τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος, ο οποίος ωστόσο δεν είναι συνήθης, είναι ο εξής: ο τοίχος που δεν έχει μόνωση αφήνεται ως έχει και χτίζεται σε απόλυτη επαφή με αυτόν ένας νέος τοίχος που διαθέτει μόνωση. Σύμφωνα με την τεχνική αυτή, ο χτίστης τοποθετεί πηχάκια ξύλου κάθετα στον υπάρχοντα τοίχο και στη συνέχεια καλύπτει με μονωτικό υλικό τις αποστάσεις ανάμεσα στα πηχάκια. Ως μονωτικό υλικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί fiberglass, κυτταρίνη (κολλώδιο), αφρός σε υγρή μορφή, αφρός σε στερεά μορφή. Μετά από το μονωτικό υλικό εφαρμόζεται γυψοσανίδα ή σοβάς.

(δ) Μία εύκολη παραλλαγή του τρόπου (γ) είναι να μην χρησιμοποιηθούν καθόλου πηχάκια και να εφαρμοστεί κατ’ ευθείαν μονωτικός αφρός πάνω στον υπάρχοντα τοίχο και στη συνέχεια γυψοσανίδα.

Στις παραπάνω περιπτώσεις είναι ευνόητο ότι ενώ κερδίζουμε σε μόνωση και αποφεύγουμε τις ενεργειακές απώλειες από τη μια πλευρά, χάνουμε σε εμβαδόν στο χώρο μας και η επιφάνεια του πατώματος θα είναι ίσως αισθητά μικρότερη.

Μόνωση με Spray

http://www.youtube.com/watch?v=VFjxWdPPY1Q&eurl=http%3A%2F%2Fwww.aenaon.net%2Fgr%2Fcontent%2Fview%2F400%2F123%2F&feature=player_embedded


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου